Det Nutida Arvet
På gården bedrivs idag ekologisk mjölk- och köttproduktion, skogsbruk, gårdsbutik, samt hyresverksamhet. Till gården tillhör byn Träntorp med bostäder, ladugård, stall med mera. Bålby säteri ägs och bebos idag av Ylva och Johan von Schéele med familj. Mjölkproduktionen drevs vidare och expanderades under familjen von Scheele ägo. År 2003 investerades det i två mjölkrobotar och lösdrift i den befintliga ladugården, mjölkproduktionen lades då om till ekologisk drift. De öppna markerna kring Bålby används till naturbeten och vallodling.
Naturen kring Bålby innehåller ett rikt djurliv med insektsrika nyckelbiotoper, kronhjortar, lodjur och även varg till och från.
Bålby samarbetar med Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling (EJFLU) för att innovera och gynna landsbygden. Detta genomförs bland annat genom att bedriva innovationsprojekt för att utveckla kvalitet och livslängd på grovfodermixar för djurhållning. Livslängden på de grovfodermixar som finns på den svenska marknaden är idag förhållandevis kort. Jordbruksverket har beviljat medel för att bilda en innovationsgrupp. Gruppen skall undersöka möjligheten att ta fram mixerkar och skruvar, i nya material, som reservdelar till de vertikala fodermixar som idag står ute på gårdarna.
Bålbys djurhållning är KRAV-certifierad. Detta innebär i korthet att djurens välbefinnande sätts i fokus med bete i tillräcklig omfattning och bra vistelsemiljöer där deras naturliga beteende kan tillgodoses. Dessutom ska djurhållningen baseras på KRAV-certifierad växtodling.Som KRAV-certifierad lantbrukare ska man ta extra hänsyn till natur, miljö och klimat och i första hand använda miljöanpassade produkter. Växtföljden ska vara varierad och innehålla kvävefixerande baljväxter. Vall eller gröngödsling ska ingå i växtföljden till minst 20 procent. Syntetisk handelsgödsel får ej användas och inte heller kemiska bekämpningsmedel för att förhindra ogrässpridning.Bålbys lantbruk uppfyller alla dessa krav.